vineri, 2 aprilie 2010

Omul care pune oase


Am fost la el cu un prieten acum vreo patru-cinci ani. Prietenul avea hernie de disc iar părinţii mei îi recomandaseră să meargă în satul Vînători, undeva în drumul către Oradea, unde un bătrân "pune oasele" la loc. Nu ştiu cât de bine se simte prietenul meu astăzi, dar de operat nu s-a mai operat la spate. La fel se întâmplase şi cu o prietenă de familie, programată la operaţie pentru hernie de disc într-o zi de miercuri, acum mulţi ani, dusă plângând şi urlând de durere la Jancsi bacsi într-o zi de duminică şi scăpată de bisturiu. Între timp gropile de pe drumul judeţean 794 au rămas acolo, ba chiar s-au mărit şi înmulţit iar "pacienta" a născut şi un copil.

După puţin peste 100km de la plecarea din Timişoara, ne despărţeam de despărţeam uşuraţi de periculosul şi ruşinosul drum DN79, care care face legătura între Timişoara şi Oradea, pe nedrept denumit şi "drum european". Facem dreapta către comuna Mişca, judeţul Arad. Drumul judeţean este bombardat, plin de cratere. Cei 4 "pacienţi" din maşină suferă. Ne punem spatele greu încercat de boli datorate sporturilor de performanţă, dublate de căratul ghiozdanelor în şcoli şi poziţiile incorecte în bancă, urmate de munci la birouri care te cocoşează, la încă un supliciu - plonjatul cu maşina peste gropile asfaltului patriei, îndelung studiat şi îmbunătăţit în ultimii 20 de ani. Mă gândesc la straturi de asfalt, aditivi, monitorizarea traficului, viteza de proiectare şi alte "filosofii" inginereşti din domeniul construcţiilor de drumuri - căcat! Lasă poporul să se zguduie în maşină şi să ţină volanul vigilent!

După satul Mişca, care dă şi numele comunei, urmează un pâlc de pădure, apoi un drum comunal, pe care îl ignorăm, face dreapta către alt sat aparţinător, Zerindu Mic, dar noi ajungem în satul Vînători. Deşi pare o comună uitată de lume, podeţele din faţa caselor sunt proaspăt văruite, aproape toate. Un teren de fotbal de la marginea străzii este înţesat cu ţigani minori, dar nu minoritari. Ştim că trebuie să facem stânga undeva, după o fântână. Fântâna ne scapă, iar noi ieşim din sat. Trebuie să întoarcem şi să ne reanalizăm calităţile de navigatori. Facem loc unui BMW X6 şi ne întoarcem. Satul Vînători arată mai urât decît "capitala" comunei. Din pură coincidenţă, pare să aibe şi mai mulţi locuitori tuciurii. Găsim fântâna, facem dreapta de data aceasta. Ştiu că după biserică trebuie să urmeze o baltă şi apoi o străduţa noroioasă şi neasfaltată, la capătul căreia se află şi destinaţia noastră. O curte cu două case şi o vie frumoasă. Trecem de balta cu pescari (de unde oare vine apa aia?) şi ajungem la capătul străzii. "Dead end" îi zice pe engleză la fundătura... Ne întâmpină 3 puradei, "bacsi, vă duc eu la nenea care pune oasele, e pe strada cealaltă!" Ne dăm seama că aici nu este gospodăria căutată şi că trebuia să o luăm pe strada următoare, paralelă şi totodată aproape identică. Puradeii o iau înaintea noastră, ne opresc şi îşi mai oferă încă o dată serviciile. Refuzăm politicos şi îi certăm pe pasagerii care s-au răstit la ţigănaşi ("bă, dacă ăştia ne prind şi ne îngroapă aici, n'o să afle nimeni unde am dispărut!"). Pe site-ul comunei Mişca am găsit următoarea apreciere demografică: "Cea de-a treia localitate localitatea Vânători este situată de-a lungul drumului judeţean DJ la 6 km de localitatea Mişca , cu o populaţie de 1261 locuitori formată din români şi maghiari în proporţie egală şi rromi într-o proporţie mai mare ." Să fie oare satul ăsta o oglindă a viitorului demografic al României?

Media de vârstă a pasagerilor din maşină este undeva pe la 40 de ani. Ne dăm toţi jos din maşină ţinându-ne de spate, demni de vreo 20 de ani peste media mai devreme amintită, şi intrăm în curte. Curtea, frumos îngrijită, contrastează puternic cu strada, adică acel petic de noroi bătătorit. O doamnă cu accent unguresc ne îndrumă către o cameră undeva în spate. Intrăm şi îl găsim pe bătrânul Jancsi bacsi. Ştiu că este o fire mai arţăgoasă. Am auzit că ar fi fost măcelar dar nu am avut cum să verific informaţia şi nu prea mi-a păsat. În urmă cu mulţi ani ne-a certat pentru că am venit duminica, după ce îl aşteptasem să revină de pe câmp şi am auzit şi un "basz meg" mormăit. Se uită la televizor, Radu Banciu analizează vreo faptă de vitejie demnă de ironii din fotbalul românesc. Intrăm, salută, şi aşteptăm cuminţi. Pe sport.ro se dezbat probleme importante. "Cine e bolnavul?", ne întreabă. "Toţi suntem (4 bucăţi)!" "Da, toţi pe dracu!", spune el zâmbind şi se mai uită vreo 3 minute la televizor apoi se ridică şi se deplasează greoi cu ajutorul unei cârje spre patul special amenajat pentru "operaţii". Mormăie pe maghiară "nu puteaţi să veniţi în timpul zilei?" Pe rând, fiecare suferind, la bustul gol, răspunde la întrebarea "unde doare?" şi se culcă ventral pe pat. Bătrânul nu ezită, înfige o mînă în ceva cremă şi apoi plimbă uşor mâna dealungul coloanei vertebrale. Mişcările sunt line dar nu neaparat blânde. Mormăie uşor câte un "da", când pare să fi găsit ceva. Pacientul nu protestează, nu pare să simtă vreo durere, eventual doar o gâdilătură la atingerea sau mişcarea vreunui nerv. Apasă, masează, cu o singură mână, şi apoi spune " două zile diclofenac, baie apă fierbinte nu." Operaţia durează vreo 3 minute, şi nu pare să fie mai mult decât un masaj uşor. Nu se aud pocnituri şi nici gemete. Doar mie imi tresaltă un picior de vre 2 ori, piciorul care mi se miscă greu şi care îmi cauzează pocnituri şi dureri urâte de spate de vreo 3 ani. Când ies afară şi mă mişc, constat că şi piciorul "sănătos" se mişcă mai bine acum. Nu am idee ce a făcut nenea Jancsi, dar nu mai doare, ca la veterinar, animalul se mişcă în voie acum. Ne îmbrăcăm, îi mulţumim şi întrebăm cât ne costă. "Chit vreţi voi", vine factura, adunăm repede vreo 200 de roni (totalul) şi îi dăm, apoi salutăm, el face o mică glumă, şi părăsim curtea. Mi se pare paradoxal, cu 4 ani în urmă am văzut cum trata fetiţe cu luxaţii congenitale şi bărbaţi cu hernie de disc iar acum el se deplasează cu ajutorul unei cârje. Egoişti, ne spunem că este foarte bătrân deja, şi ne întrebăm dacă cineva îi va urma.

Am auzit că ar exista şi alţi bătrâni prin alte sate care mai practică această medicină alternativă, (sau tradiţională?) care "trag oase" sau "pun oase". Şi sunt curios dacă vreun medic a dorit vreodată să facă un mic schimb de experienţă cu aceştia. Şi dacă vă mai doare spatele, luaţi în considerare şi varianta unui drum pâna la omul care pune oase de la Vînători.

23 de comentarii:

silavaracald spunea...

Salut!
Vin de pe Dailycotcodac, doar pentru că mi-a plăcut remarca aceea cu coloniştii colonizaţi.
Constat că scrii bine, dar foarte rar (în ultimul timp cam o dată pe lună), şi nici nu te prea dai în vânt să-ţi faci prieteni şi vizitatori. Păcat, peentru că ai ce şi ştii cum să scrii!
Mai trec pe aici!
Până atunci, te trec în blogroll, ca să te am sub ochi! :)

Anonim spunea...

tocmai m-am intors din vanatori si pot spune ca ma simt mai bine. nu stiu ce si cum face, dar pot spune ca la mine si alti cunoscuti, a avut efect. sper sa-l tina D-zeu mult si bine, sa-i faca si pe altii sanatosi

Lucian - Attila Blaga spunea...

@Anonim: de unde ai aflat de el? Eu ma gandesc ca e mare pacat daca nu il convinge cineva sa lase "mostenitori", ca nu e magie ce face el

Avocat MODAN spunea...

In 1982 am terminat scoala de ofiteri si am fost repartizat undeva in zona de care povestesti. De loc sunt din Giurgiu, iar noi aveam o baba care ne punea oasele la loc cand le luxam. Cand am avut prima luxatie la Arad am ajuns la Vanatori, asa ca il cunosc pe acel om de circa 25 de ani- este fenomenal. La o luxatie unde ar trebui sa stai 21 de zile in ghips te vindeci intr-o zi. Nu inteleg de ce medicina moderna nu studiaza fenomenul si nu invata nimic de la oamenii acestia. Ei stiu sa puna oase, muschi, vene la loc (probabil unii au si niste capacitati deosebite).

Anonim spunea...

buna si eu am probleme cu spatele cine ami poate da un nr de tel de la batranu asta

Stefania spunea...

Noi am fost la dumnealui acum 2 saptamani.Prietenul meu care are hernie de disc la L5 si varul lui tot cu niste probleme la coloana.Nici unul dintre ei nu se simte mai bine,nu stiu cum ii face bine pe altii, la noi NU A FUNCTIONAT !!!!!

Anca Gido spunea...

Hei Lucian, am fost si eu (Anca - fosta Gido) ieri la Jancsi bacsi, cu spatele meu in pioneze, ghidata de descrierea ta. Si noi era sa ratam fantana, si noi ne-am intalnit cu puradeii, si noi am fost bozgoroditi pentru un oarecare motiv (nu conteaza motivul, gaseste mosul la ce sa bozgorodeasca). Mi-a zis ca am un nerv pensat m-a masat un pic, a tras de picior si gata...diclofenac 2 zile, apa fierbinte nu! Inca nu a trecut durerea, dar sper sa ramana o amintire urata in curand. Sa il tina Dumnezeau inca multi ani, sa mai poata ajuta multi oameni, ca bine e sa nu traiesti fara dureri de coloana si sa nu trebuiasca sa treci printr-o operatie, asa cum eu am trecut deja odata.
Multumesc pentru indrumari Lucian si mult succes in continuare cu blogul.

kristta spunea...

Nr de telefon a lui Jancsi bacsi este 0257354575.

Orina spunea...

Să înţeleg că de picior trage? Oare în orice situaţie?
Şi eu ştiam o bătrânică din Jucu de Sus, pe lângă Cluj. Acum câţiva ani am avut probleme cu un genunchi. După ce am umblat de om nebun timp îndelungat pe la medici, care mi l-au rotit şi învârtit şi internare şi masat şi fizioterapie şi bla bla, şi după ce mi-au zis că mi se pare când le-am destăinuit că tot nu mă simt bine, ci dimpotrivă, şi că uneori aud cum se mişcă ceva în genunchi, am pornit pe calea medicinii din popor, pe la un om în Agrieş, pe la altul în Maieru şi pe la un altul în Ragla (care mi-au tras piciorul dar nu mi-a trecut, deşi altora le-a tras şi le-a trecut - o fi fost piciorul meu mai "mutos"). Am auzit în cele din urmă de bătrânica asta, m-am dus, mi-a pus mâna unsă cu ulei pe genunchi, a masat un pic, mi-a explicat că s-a dus foarte puţin ceva de la loc (mi-a zis ce, dar nu mai ţin minte ce anume), că prin aparaturile medicale nu se vede şi că nu trebuia nici rotit, nici invârtit, nici tras, mi-a arătat ducându-mi degetul să simt, mi-a apăsat un pic într-un loc şi am auzit acea mişcare din genunchi, dar mi-a zis că e posibil să nu mai stea la loc din cauza chestiilor care mi-au fost făcute până atunci şi care nicidecum nu erau necesare. A fost bine ceva vreme, după care iar pâc şi iar la ea. Păcat că n-am ştiut atunci să-mi pun problema dacă aş putea să devin un fel de ucenic al ei şi dacă mă primeşte. (Am auzit că acum n-ar mai trăi. Cred că o să merg acolo să verific.) Şi păcat că se pierd oamenii ăştia. Şi, cum zicea Lucian, păcat că medicii nu sunt interesaţi să înveţe şi de la ei.

Calin spunea...

Buna,
Am mers de multe ori dupa fotbal la Janyi bacsi cand eram copil sau ma deadeam de pamant in joaca.
Bunicul lui a fost ortoped in cavaleria austro-ungara. Punea oasele la loc cadetilor cand cadeau de pe cai. De la el a invatat. Cel putin asa retin eu de cand eram copil. Crescand nu am mai ajuns la el.

Anonim spunea...

Fratilor nu mai mergeti la mosul asta ca este un IMPOSTOR,nu stie sa faca nimic......Eu acum am ajuns de la el si ma doare la fel de tare spatele si pe picior este la fel durerea si amorteala.

Anonim spunea...

Poate cineva sa ma ajute cum se ajunge in satul Vanatori, exista autobuze? Eu am gasit doar pana in comuna Misca dar de acolo sunt cativa kilometrii de mers...cam greu... Sau se face autostopul, exista lume care sa te ia cu masina din Misca pana la Vanatori?
Am incercat si varianta din Chisineu Cris dar cica nici acolo nu exista taxiuri, deci tot autostopul ar fi singura optiune, daca este optiune.
De luni de zile ma chinui cu spondiloza si tare m-as duce insa fara masina pare imposibil, nefiind nici cale ferata pe acolo.
Cunoaste cineva zona, este autostopul o optiune sigura din Misca sau din Chisineu Cris?

Anonim spunea...

este o minciună tot ce se spune despre bătrânul din Vânători, pt. că eu am fost la el şi pt. nici3 minute cât te ţine nu face nimica.prostii, prostii nu vă pierdeţi timpul eu am fost acuma în luna martie 2014 şi tot am rămas cu dureri, am stenoză lombară şi sufăr de durere pe bune credeţimă nu am nimica cu omul

Unknown spunea...

Azi m-am intors si eu de la dansul si va spun daca averi hernie L5-S1 puteti sa uitati de masaje miraculoase - tot la cutit ajungem.

Anonim spunea...

Buna ziua,
am fost si eu cu tata, acum mai bine de 10 ani. A stat tata blocat saracu de spate si incepuse sa i se umfle un picior de nu mai se putea incalta. avea probleme de mult si a fost trimis la operatie dar o mai lungea si el. Ii era frica de riscurile operatiei.
imi spune Dani maine ma duci la Vanatori , incerc si asta dupa care ma programez la operatie ca io nu mai rezist.
Il instalez pe tata in masina si mergem la Vanatori , gisim si noi casa cu ajutorul purandeilor si asteptam ca omu era plecat la lucru pamantului. Intre timp se aduna inca doua masini. Ajunge si nenea doctoru, si dupa un timp ne cheama pe rand. Intru si eu cu tata. Tata cu o constructie destul de robusta imi si imaginam cum va trebuii sa il ajut pe " batranu doctor" sa il lege sa il traga mai stiu eu cum. tata mai vorbaret incepe sa tot ii explece unde , ..ce ...si cum... la care ii zice "no stai acolo" si lua pe doua degete crema minune ( crema nivea cu scris unguresc pe cutie) si incepe sa il maseze usor ,..tata tot explica iar nenea zice " no bine ,..bine da ia ridiche putin picior" si dupa care rteta , gata,..3 zile diclofenac , nu rica greutate , nu misca brusc.
Tata intins pe burta se uita la mine si eu la el. Nici unul nu am inteles mesajul din prima. Imi cere ajutorul sa se ridici iar nenea zice " sus mai ca esti tinar". Si am vazut minunea , tata sta drept , nu ii vine sa creada si sare de pe un picior pe altul zimbind ca un copil..." NO..am spus nu misca brusc un timp" . De atunci tata a mai avut dureri de spate dar niciodata nimic grav . Fecior no sa mai fie , dar acele 5 minute eu cred ca ia schimbat viata. Dumnezeu sa ii dea sanatate la nenea.

Unknown spunea...

Jancsi bacsi este fenomenal! Pe mine 2(doi) medici au vrut sa ma opereze la cotul sting pentru incrucisare de ligamente "obtinute"in urma unei cazaturi cu patinele. Sceptic fiind din fire, dar impins de un prieten , m-am dus la Jancsi bacsi si m-a rezolvat in 3 minute. Era o senzatie de necrezut cind m-a masat pe mina. Instantaneu mi-a trecut durerea iar de atunci au trecut deja 6 ani si ma simt excelent la mina stinga! Si fara operatie. Din pacate Jancsi bacsi era deja batrin si cu cirje in 2009, deci nu stiu daca mai practica sau are urmas cu aceeasi har ca el.

Dan spunea...

Buna seara.Nu am fost la acest OM,dar cei care-l combateti si denigrati,sint curios un pic,ce stiti ca face?V-ati interesat vreun pic ce metoda practica?Dupa ce v-a umblat la spate sau alte articulatii,ati continuat sa dormiti tot pe aceleasi paturi sau canapele proaste(prost insemnind pat tare---cum recomanda medicii,sau cu arcuri)?Atunci,daca ati continuat sa dormiti tot pe aceleasi paturi sau canapele proaste,va meritati soarta si nu-l mai denigrati pe omul asta.Ori,cind mergeti in masina,stati tolaniti in scaun===deplasari ale vertebrelor si de aici muuulte probleme care apar.Si ar mai fi muuulte de spus.Sau poate sinteti cadre medicale careLE stiti voi pe toate...

Anonim spunea...

Daca ati sti de cand il caut pe omul asta! Undeva pe la jumatea lui '89 mama saraca apelase deja la toti medicii pe care ii cunostea, convinsa fiind ca ceva nu e in regula cu mine. TOTI au trimis-o acasa "copilu nu are nimic! vreti sa o puneti in ham sa o faceti balerina, asta vreti!". Intr-un final, vine si diagnosticul: displazie luxanta etc etc. Repede m-a instalat nea Crisan in ham si vreo 6 luni, luna de luna mama se nenorocea tot mai tare vazand ca nu fac nici un progres. Pana si dr era contrariat de rezultat, asa sigur pe el cum e dansul... In disperare ma duce mama la un doctor de oase in Vanatori. Nu stiu ce a facut, ideea e ca a functionat, nu am mai purtat ham din ziua aia si nu am mai avut nici o problema. Asa ca pot sa-i multumesc din suflet omului asta ca azi umblu! Mi-am dorit de mult timp sa il gasesc, dar nu stiam nimic despre el. Azi, ma confrunt cu aceeasi situatie cu care se confrunta mama acu 28 de ani... In 2017 un medic m-a trimis acasa (cu ecografia sub nas) "din punctul meu de vedere copilul asta se afla in parametri normali! mergeti linistita ca nu are nimic", iar eu proasta il ascult, gandindu-ma ca omul ala are ani de scoala cat eu de viata, doar nu m-oi contrazice cu un pediatru ortoped chirurg! Repet peste o luna ecografia si pica tavanul pe mine cand imi spune alt dr "nici nu incape indoiala ca fata are displazie!" Ironia sortii face ca fata in momentul de fata e tratata tot de Crisan :) Nici nu as fi stat pe ganduri , dar am auzit ca batranul ar fi murit intre timp. Recent am auzit ca ar fi preluat baiatul lui "cabinetul". Mai stiti ceva de dansul? Tare vreau sa ii fac o vizita!

Anonim spunea...

Buna ziua. Batrânul încă trăiește, cel puțin în urma cu 2 zile era în viața. M-a ajutat pe mine și mama cu niște tasari la vertebre. Va las nr. lui de telefon. 0257 354 575. Multă sanatate

Unknown spunea...

Buna,avem o fetita cu displazie de sold,medicii au precris automat hamul pavlik,fara prea mare interes.in general dupa cum m-am interesqt se poarta undeva intre 6-8luni.Ea avea hamul de 6saptamani,cand ne-am decis sa mergem la domnul Vekas.Inainte de drum cu cateva zile am fost la radiografie,s-a vazut clar problema.Am fost la Vanatori,in august,toata treaba a durat cateva minute,si cu o saptamana dupa asta am fost la ecografie si e ex-displazie de sold,nu ne-a venit sa credem. Domnul Vekas a facut ce medicii nici in luni de zile,am mai purtat hamul o saptamana,dar acum e doar o amintire,pot doar sa recomand oricui cu aceasi problema,oricum mai merg si eu odata cu ea macar sa-i multumesc personal:)

Anonim spunea...

Buna,avem si noi o fetita cu displazie de sold,medicii i-au prescris automat hamul pavlik fara prea mare interes,dupa o luna jumate de purtat ne-am decis sa mergem si noi la domnul Vekas.
Inainte de drum am facut totusi o radiografie sa vedem cum stam evident problema s-a vazut clar,am fost la dansul,am stat cateva minute si ne vom mai intoarce peste o luna.
Dupa ce am fost cu o saptamana am fost la o ecografie,rezultatul ex-displazie de sold!!Dupa medici hamul l-am fi purtat 6-8 luni,asa fetita noastra a scapat dupa nici doua luni.
Toata stima pentru acest om,si abia astept sa ne intoarcem sa-i pot multumi,pot doar sa-l recomand oricui cu problema asta
P.S.Si sotia mea cu aceasi problema tot de el a fost vindecta acum 30 de ani:)

Unknown spunea...

Fara suparate frate,tu n-ai habar ce vb,pot doar sal recomand oricui,a facut minubi la fetita mea

Anonim spunea...

Azi, 2 Februarie 2018, batranelul asta mi-a pus glezna la loc, dupa ce de 6 luni toti ortopezii din arad m-au pus sa fac radiografii peste radiografii, si fizioterapie si tratament cu artrostop si creme. In 3 minute am fost rezolvat la vînatori de omul asta , fara sa ma intrebe ce am patit. Recomand.
Sta la numarul 444 in vînatori. 0257354575