sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Despre crini şi alte flori din politica


M-am bucurat că Antena 3 a difuzat acum câteva minute un interviu cu Neagu Djuvara, după umila mea părere, cel mai lucid român în viaţă, chiar şi la cei 95 de ani. Recomand cărţile lui tuturor celor care nu ştiu pe ce lume trăiesc şi mai ales celor care au impresia că ştiu ;) De fapt, este o plăcere de fiecare dată când îmi este dat să îl citesc sau să îl ascult. Nu voi continua cu un elogiu, după cum spunea şi el, cine are ochi şi urechi, să le folosească.

Cu un asemenea om în senatul partidului, nu pot să nu fiu surprins că Partidul Naţional Liberal dă dovadă de lipsă de luciditate, nu zilnic, nu de o gravitate fatală, dar îndeajuns încât pe mine, cu idei şi viziuni destul de "dreptace", să nu mă convingă. L-am votat pe Antonescu la ultimele alegeri. Şi l-am băgat în mă-sa când a semnat un pact cu PSD pentru susţinerea lui Geoană întru eliberarea neamului de sub jugul portocaliu - pact salutat cu steaguri roşii (băi măgarilor!) în locul unde a început revoluţia. Îmi place cât de repede uită oamenii că a existat cândva un partid pe nume FSN...

A trecut mai bine de un an de la pupăturile din Balconul Operei din Timiţoara. A venit acum şi o noua alianţă, la fel de lipsită de clarviziune şi luciditate (nu pun nici link, nu dau nici nume, omul mai merge la curve sau se prostituează, treaba fiecăruia, dar să nu facem public ;) ). Eram curios cam ce crede un liberal (din partid) despre o astfel de alianţă, şi anume unul care nu râvneşte la funcţii, ca orice politician (chestiune totuşi de înţeles - nu mergi la război fără să îţi doreşti victoria). Mi se pare normal că au existat şi argumente pro şi contra. Subiectiv, m-am bucurat pentru cele contra. Lipsa de sinceritate (zi tată că vrei pe sticlă la tembelizor, ce dracu?!) şi vehemenţa cu care şi-a întâmpinat Crinul criticii a fost o surpriză neplăcută - suntem liberali sau nu mai suntem? :D Părerea mea, din exterior: la 20 de ani după ce FSN şi-a arătat nemernicia, era cazul ca PNL să îşi asume lupta (singur sau cu aliaţi noi, nu dintre foşti duşmani), mai ales după cel mai bun scor electoral obţinut din 90 încoace. Premisele erau bune, 20% obţinut de Antonescu la ultimele alegeri, votanţi preponderent tineri (viitorul?), chiar şi fără televizie proprie, creşterea în importanţă a internetului în activitatea politică (iar tineret, viitor etc) şi, mai ales criza care a venit ca o cireaşă pe tortul corupţiei, relei voinţe, incompetenţei (şi multe altele aşa mai departe) din ultimii 20 de ani politici româneşti.

Şi acum altă chestiune care îmi provoacă reticenţe faţă PNL (ar mai fi vreo 2, dar nu mă plăteşte nimeni să fac consultanţă pentru liberali, au ei intelectualii lor, care sper să aibe şi voci): am auzit şi cu alte ocazii cum că actualul preşedinte liberal ar fi un mare chiulangiu în Parlament. Prin luna septembrie, aflându-mă la Bucureşti şi având 2 ore libere la dispoziţie fără niciun program, o iau eu agale pe Calea Victoriei în jos, cu gândul să fac o poză la Casa Poporului. Poza executată, timpul trecut, aleg eu o cale mai scurtă să ajung înapoi pe Victoriei, fără să ocolesc prea mult: intru printr-unul dintre blocurile de pe Unirii şi ajung în parcarea din spate, urmând ca apoi să mă şopârlesc prin zona necunoscută până dau de vreun reper. Printre maşini aflat, mă întâmpină cu lătrături un căţel destul de drăguţ, talie mică spre medie, nu părea a fi cine ştie ce rasă, dar nu mă pricep. Dau să îl mângâi spre a-l calma şi apare stăpânul zicându-mi că nu muşcă animăluţul. Stăpânul era tocmai Crin Antonescu. Am schimbat câteva vorbe, nu multe, nerelevant. Ideea este alta: era vineri, sau poate joi, ştiu că în Parlament erau nişte dezbateri referitoare la salariile bugetarilor, care pregăteau o pichetare în aceeaşi zi. Poate numai mie mi se pare ciudat că domnul senator nu se afla la servici. Oricum nu era treaba mea, era în jur de ora 11:00, nu ştiu cum e programul de lucru la Senat sau poate omul avea alte treburi. Eu unul nu eram la lucru, dar aveam o motivare, mă aflam la Bucureşti în interes de servici, chiar dacă aceasta nu presupunea muncă asiduă. Aşa, m-am justificat. Dar cum justifică Crinul prezenţa oficială de aproximativ 2%? Niciodată nu am fost excesiv de punctual dar o prezenţă satisfăcătoare am încercat totdeauna să am acolo unde eram activ, lucru pe care îl aştept atât de la cei care îmi sunt prieteni sau colaboratori, cât şi de la cei pe care, să zicem, i-aş vota. Îmi stă pe degete să dau un citat..."Cauza naţională nu se serveşte cu întreruperi, cu absenţe nemotivate, cu vacanţe, ci numai prin permanenţă în efort. ", ştiţi voi bine cine a zis asta, că vă/ne place sau nu, oare nu este aşa?


9 comentarii:

Unknown spunea...

Bună, aş vrea să vă zic doar că se scrie Atilla, nu Attila. Iar în al doilea rând, nu este deloc adecvat acestui blog. Mulţumesc.

Lucian - Attila Blaga spunea...

@Norbert: mulţumesc pentru precizări. Legat de modul de scriere al numelui, acesta diferă de la o cultură la alta, iar în cazul meu coincide cu numele din buletin, iar cu toţii ştim că Evidenţa Populaţiei nu greşeşte niciodată :D
În al doilea rând, aş dori un argument de ce nu ar fi adecvat acestui blog, în fond este doar un nume.

silavaracald spunea...

Două chestii, dacă-mi permiți.
1. Ce aliați noi vezi tu pentru PNL?
2. PDL-ul nu e tot din fostul FSN?
Cred că e destul de greu și pentru ei să aleagă cu cine se aliază și cu cine nu. Dă și tu o soluție având în vedere datele prezente, nu cele ipotetice. S-a dovedit faptul că independenții sau verzii sau țărăniștii (câți or mai fi...) nu-ți asigură o susținere care să-ți permită să schimbi regimul actual.
În afară de faptul că o fi chiulangiu, totuși, prezența lui alături de un alt tânăr (Ponta) căruia nu i se pot pune în spinare matrapazlâcuri sau cine știe ce alte fărădelegi, e un semn bun.Năstase, Iliescu și Vanghelie devin încetul cu încetul istorie.
Cred că reticențe există și în rândul pesediștilor, doar că ei sunt mai disciplinați, nu atât de vocali ca liberalii.
Până la urmă, suntem puși să alegem între două rele, pentru că e evident că nu există o altă soluție deocamdată.

Lucian - Attila Blaga spunea...

@silavaracald: ma bucur de orice schimb de idei, mai ales cu oameni inteligenti ;)
1. In contextul actualei componente a Parlamentului, pentru PNL nu vad niciun aliat. De la PNL am pretentia sa isi incerce puterile pe cont propriu.
2. Pentru mine, si pentru istoria de dupa 1989 oricum, PDL si PSD sunt bastarzii aceleiasi mume - FSN. Faptul ca Ponta este tanar nu imi garanteaza absolut nimic, nu uita ca nici Nastase nu s-a nascut batran. Un tanar cu idei progresiste NU se inscrie intr-un partid de nemernici care au distrus tara, fie el PSD sau PDL, drept urmare nu poate fi decat un escroc, fie el si doar sentimental, desi poti intreba pe la felurite colturi si vei afla ca e mai mult decat atat. O tara care ii are ca viitori conducatori pe tineri de genul Udrea sau Ponta este condamnata. Eu nu vreau sa mai aleg intre 2 rele, vreau ca FSN sa dispara cu batranii si tinerii lui, asa este normal. Si daca Antonescu nu isi suie mintea inapoi la cap, il vor sapa pesedeii vai curu' lui. Sa alegem intre FSN si FSN? Eu m-am cam saturat de aceste "optiuni".

silavaracald spunea...

PNL-ul nu va reuși de unul singur. Nici PSD-ul. E matematică pură, la urma urmei.
Sincer, nu știu ce știi tu de Ponta (că de Crin, doar atât: că-i chiulangiu), dar nu cred că poate fi comparat cu Udrea în niciun fel. Gândește-te doar la instrumentele cu care fac cei doi politică. :D

Lucian - Attila Blaga spunea...

@silavaracald: psd a putut de multe ori ;) pnl nu poate singur pentru ca? da, pentru ca fsn e niste hoti, dupa cum a recunoscut si priecinu' Ponta, suparat dupa alegeri ca pdl a furat mai bine, in cazul in care ai uitat tembela si sincera delcaratiune a domnului procuror. Alte informatii urate despre mucul titulescu nu iti dau, eventual doar un mic indiciu:clanurile mafiote se inrudesc, pentru ca averea si puterea sa ramana in familie ;)
In alta ordine de idei, daca pnl nu se simte potent, sa cautam altii mai vigurosi :D

Lucian - Attila Blaga spunea...

PS @ silavaracald: ponta nu e mai bun sau mai rau ca udrea, sunt croiti din acelasi material. Imi repet intrebarea: cum poate fi un tanar de incredere cand se inscrie in fsn? ;) poate fi doar interesat, meschin sau dobitoc, cu toata stima pentru cei care se simt...

gabriel spunea...

Mie mi-au placut foarte mult fazele ale de la alegeri cu:" votez cu astia ca sa nu vina comunistii la putere" :))
Doamne cata prostie ii in tara asta...

Lucian - Attila Blaga spunea...

@gabriel:era bine ca lumea sa zica asta si sa voteze ca atare in primul tur, sau chiar acum 20 de ani :D