luni, 26 aprilie 2010

Să dărâmăm spitalele


Ştire de ultimă oră: spitalele din România sunt infecte şi se moare în ele ca la război!

Ei drăcia dracului! Dar până acum în ce ţară am/aţi trăit? Sau bubuim de sănătate şi doar un număr infim ajung să calce pragul spitalelor mioritice? A trebuit să "o păţească" o persoană cunoscută ca să se mai vorbească despre jegul din sistemul sanitar românesc. Şi probabil se va uita ca da obicei subiectul, imediat cum răsuflă şi apare altceva mai interesant. Şi iar ne întoarcem la greve, pensii, taxe, divorţuri mondene şi accidente spectaculoase.

Până acum chiar nu i-a murit "cu zile" nimănui vreo rudă prin spitale? Înseamnă că sunt un năpăstuit. Sunt şocat că suntem un popor căruia i se pare normal să mori de septicemie. În secolul 21! Păi atunci atât merităm.

Lumea ar trebui, înainte de pensia şi salarul mizer sau locul de muncă, să iasă în stradă pentru principalul ei drept - viaţa şi sănătatea! E clar că guvernanţii nu se preocupă de sănătatea poporului, dar nu înţeleg de ce acel popor nu îşi proclamă dreptul la această sănătate. Suntem în stare să protestăm pentru o pâine dar nu putem să strigăm pentru o aspirină şi un antibiotic. Trăim în mizerie, oraşele sunt jegoase iar spitalele, ca şi noi toţi, fac parte integrantă a acestor localităţi puturoase.

Sunt mulţumit totuşi că în România postcomunistă s-au construit şi se mai construiesc foarte multe biserici. Nu mă interesează din banii cui. Dar "cui" ăla ar trebui să se gândească şi la sănătatea pământească a enoriaşilor. Nu pot să plâng de mila unui popor care se închină la din ce în ce mai multe biserici, ba chiar o vrea pe una mare şi nouă, care să mântuiască tot neamul, dar nu este în stare să conştientizeze nevoia unor spitale noi.

Ca orice puroi, spitalele româneşti ar trebui dărâmate şi construite altele noi. La fel şi întreg sistemul sanitar şi...cel juridic, cel educaţional...dar cine ştie, poate asta este singura soluţie pentru întreaga ţară?

5 comentarii:

Anonim spunea...

romanii sunt un popor destul de superficial si in plus le lipseste ceva.....gandirea in perspectiva : " eeee lasa ca vedem noi cum facem...acuma sa multumim lu 'nezou ca avem bani de-o vodca si de-o cola".
ce pretentii poti avea de la un neam care ,chipurile , tine post o luna sau doua si in momentul in care s-a incheiat perioada de purificare sufleteasca si trupeasca o dau direct in snitele cu garnitura de sarmale si se arunca pe tuica si vin.rezultatul este previzibil....pline spitalele de astfel de "credinciosi".normal ca un astfel de personaj o sa vrea mii si mii de noi biserici ca doar deh....'nezau ii da lui ca merita si e credincios....cat despre spitale , scoli....e lasa ca merge si asa....
credinciosii romani uita un aspect: STATUL IN BISERICA NU TE FACE CREDINCIOS , LA FEL CUM NICI STATUL IN GARAJ NU TE FACE MASINA

vlad;)

silavaracald spunea...

Spitalele sunt jegoase sau nu în funcţie de finanţarea lor. Atâta timp cât şi asta se face în funcţie de clientelismul politic, slabe şanse să fie mai bine. Un singur exemplu: locuiesc într-un centru universitar. Pe acelaşi palier se află două clinici de chirurgie, conduse de doi profesori universitari, având aproximativ acelaşi număr de paturi. Cu toate acestea, una primeşte nu de două ori, ci de zece ori mai mulţi bani decât cealaltă, deşi nivelul lor de performanţă este cvasiidentic. Una are aer condiţionat peste tot, cealaltă nici hârtie igienică. Unde crezi că vor apărea cazuri de infecţii intraspitaliceşti?!

Lucian - Attila Blaga spunea...

@silavaracald: sa fiu sincer, as inclina sa cred ca in ambele cazuri vor aparea infectii...iau doar exemplul igrasiei de pe peretii spitalelor, care sunt tot niste ciuperci, bacterii etc, care nu au ce cauta acolo, si le vad in toate spitalele, oricat de finantate sau subfinantate ar fi ele.

silavaracald spunea...

Sporii de mucegaiuri sunt doar o mică parte dintre microbii care pot provoca infecţii nosocomiale. Rămân celelalte, produse de lipsa apei, săpunului, a detergenţilor şi dezinfectantelor folosite pe sponci.
Spitalul de care vorbeam e destul de nou şi bine construit, aşa că igrasie nu prea întâlneşti, mai ales pe secţii.
Oricum, era doar un exemplu.
Buba e mult mai profundă. Şi încă nu s-a spart. Să vezi cum o să fie când va izbucni epidemia de tuberculoză pintre copiii pe care nu i-au putut vaccina la naştere, din lipsa de BCG. Sper din tot sufletul să nu se întâmple aşa ceva, dar...

Lucian - Attila Blaga spunea...

din pacate traim intr-o societate care asteapta spargerea bubelor ca sa faca ceva...si nici macar atunci nu e sigur