joi, 13 mai 2010

Biserica este sora mai mare a politicii

Am vrut să evit subiectul
,mai ales că am citit deja alte opinii pertinente care îl aduceau în discuţie.

BOR dacă tăcea, filosof rămânea! Dar nu! S-au trezit salvatorii neamului grăind! Păi bine măi, ultra-bugetariilor, câte spitale a construit BOR ăsta în ultimii 20 de ani? Câţi popi securişti a dat afară BOR?
Şi ca să o luăm pe altă direcţie, câţi dintre bugetarii României au casă+masă asigurată de la stat?
Şi de unde până unde dispune BOR de averile sale - pământuri, imobile şi, mai nou, Mercedesuri? Sunt convins ca Sf. Andrei împreună cu Maica Născătoare au pus umărul la adunarea acestor averi. I-aş fi spurcat cu mare plăcere şi pe reprezentanţii altori biserici din România, dar ceilalţi au avut decenţa să tacă.
Românul, om deştept totuşi, a inventat-o pe aia cu "nu fă ce face popa". Dar acelaşi român îi dă la acelaşi popă o imunitate de care puţină lume se bucură în România. Undeva în subconştientul poporului, popa încă mai este trimisul lui Dumnezeu pe pământ. Lumea încă se mai uită urât la tine dacă înjuri un preot sau, mai ales, dacă nu îţi faci vreo 15 cruci când treci pe langa câte vreo casă a domnului, construită din banii tăi. Nu vreau să vorbesc despre rolul Bisericii în istoria neamului, din fericire sau din păcate trăim în prezent. Şi prezentul ne dezvăluie un organism intangibil, cu reguli retrograde, care stă pe un munte de bani. Un organism care are prea multă putere, în comparaţie cu ceea ce produce. Un organism care se opune cu ipocrizie prostituţiei, încasând totodată o bună parte din banii de pe taxele pe vicii.
Sunt convins că fără o biserică a mântuirii neamului [prost]o să ne ducem toţi dracului şi nu avem nevoie de niciun spital sau vreo autostradă, ci doar de alte şi alte locuri în care să ne putem ruga. Păi aşa ne învaţă Biserica să ne iubim aproapele? Ca orice instituţie dată nouă, dobitocimii, tocmai de către Dumnezeu, nu era normal oare ca aceasta să arate un pic de solidaritate cu oamenii năpăstuiţi?

Nu neg necesitatea oamenilor de a crede în ceva, treaba lor. Dar parcă ar fi trebuit să crezi totuşi gratis. Şi când văd oameni săraci care se înghesuie la biserici pentru a primi pomană sau doar apă sfinţită, mi se face scârbă, ştiind cât de îmbuibaţi sunt cei care "lucrează" în ele. În preoţie se intră în special pentru a te îmbuiba. Mă întreb de ce există taxe la biserică? De ce mai umblă preoţii din uşă în uşă ca să colecteze taxa aceea şi de ce li se cer dobitocilor bani pentru prestări servicii, cum ar fi nunţi şi mai ales înmormântpri. Asta nu are nicio legătură cu Dumnezeul de care spun ei că ar fi vorba. Şi încă ne lipseşte maturitatea să facem ordine, să îi coborîm şi pe ei la nivelul celorlalţi cetăţeni plătitori de impozite (ţin minte că şi eu mi-am înmatriculat o maşină la sfârşitul anilor 90 pe o biserică din ceva sat timişean, că era gratis, iar când a apărut un preot nou, a văzut că dispune de o fantastică Mazda 323 din 1981, care nu se află în curtea parohiei, aşa că vreo câteva luni a făcut presiuni să îi aducem maşina înapoi...). Dacă tot au terenuri şi alte proprietăţi, ce ar fi să se întreţină singuri(cu impozitul aferent)?

Şi dacă tot e vreme de criză şi trebuie să facem economii, de ce nu se gândesc dreguitorii acestei naţii la alte soluţii pentru „a spori avuţia ţării”, dacă vi se pare cunoscută formularea. Sunt de acord să construiască Biserica Neamului. Dar să o construiască precum orice alt investitor, să cumpere ditamai terenul în centrul Bucureştilor, să aducă bănuţi din salariul lor, să platească toate impozitele şi taxele aferente şi apoi mai vedem noi cui îi arde de investiţii întru creşterea nivelului credinţei enoriaşilor. Şi, ca să le tremure un pic sutanele, aş încheia întrebându-mă, unde eşti tu, Cuza Doamne?



Bless me, Father, for I have sinned ;)

Un comentariu:

silavaracald spunea...

Ţi-am trimis un link, dar se pare că blogurile noastre nu sunt compatibile din punctul acesta de vedere.
http://silavaracald.cotcodacii.ro/2010/05/13/am-primit-o-o-dau-mai-departe/