marți, 25 octombrie 2011

Regele nimanui sau regele unor nimeni


Am văzut astăzi o simpatie ușor exacerbată față de discursul Regelui Mihai în Parlamentul României. Mulți dintre simpatizanți erau destul de tineri, astfel că, înainte să aduc vreo critică, țin să salut interesul tinerilor și pentru viața politică și socială, nu doar pentru ultimul model de iphone sau ultima melodie a lu rihanna sau ce a mai declarat cutare nimeni prin presă.

Scurt despre discurs: mă aștepătam totuși la altceva, ceva mai mult decât o reinterperare a unei idei lansate de Nicolae Iorga, de exemplu. Mă așteptam la un moment de sinceritate sau măcar unele clarificări istorice, lucru care l-ar fi ridicat pe Mihai Rex peste actuala clasă politică. Încă aștept ziua în care, un fost sau actual lider politic al acestei țări să fie sincer și empatic cu populația. De fapt, acum 64 de ani, la ultima cuvântare în fața Parlamentului, Regele Mihai se adresa unui parlament plin de scursuri, lichele și nemernici, cu foarte puține excepțiuni. Astăzi, la peste jumătate de secol distanță, raportul scursuri-lichele-nemernici-excepții a rămas același.

Este dreptul fiecăruia să fie regalist sau republican. Dar este obligația fiecăruia să fie statornic în decizia și alegerea lui, sau măcar justificativ în caz contrar. Astăzi însă, am avut parte de înca un moment de cruntă ipocrizie și falsitate.
Mă întreb doar (eu știu cu precizie destul de mare răspunsul de fapt)câți dintre aplaudacii, smiorcăitorii și lingăii de astăzi au fost pro Iliescu în anii 90 sau apoi formați în preajma acestuia? Cine nu ține minte, e ignorant sau pur și simplu nu știe sau a uitat...să se intereseze cum a fost ”primit” fostul suveran de către Iliescu și ai lui (adică toți ăștia de azi de fapt, care acum fac pe certații între ei) prin anii 90? Sau cine își mai amintește de scandările ”Iliescu afară, Regele în țară!”
Și voi ăștia de ați plâns azi la cuvintele (în jur de 800 în total) Regelui, unde ați fost până astăzi și, mai important, unde veți fi de mâine încolo? Întreb, pentru că a fi înseamnă și a acționa!

A nu se înțelege că sunt pro sau anti Monarhie; în opinia mea, Regele Carol și Regele Ferdinand au fost printre cei mai eficienți lideri pe care i-a avut această nație. Carol II și Regele Mihai, nu ;)
(descriere poză: niște băieți care, fiecare la momentul său, au dat greș și au uitat să își asume greșelile, cel puțin până astăzi)
Niciun comentariu: