luni, 21 septembrie 2009

România în război


Da, fraţi şi surori! Suntem beligeranţi. Doar că de data asta nu mai trebuie să ne sărutăm copiii şi fraţii pentru ca apoi să murim pe un front al dezrobirii neamului. E mult mai simplu. Nu avem nici măcar nevoie de arme. Sau de vreun duşman.
"Doamne ajută!" Cam asta îşi zice Românul cânde se urcă la volan şi porneşte pe un drum în afara localităţii, de unde se poate întoarce acasă ciung sau în coşciug; ca de pe front. De multe ori scenele care ne înfăţişează adevărate măceluri pe străzi depăşesc nivelul de sânge vărsat în zilele noastre în războaiele high-tech televizate, cu rachete inteligente şi mai ştiu eu ce invenţii menite să reducă numarul de victime colaterale. Nu tată! La noi pe străzi nu există pasarele, să nu cumva să se înmulţească gloata, pentru ca apoi să ceară şi mai mulţi salarii, pensii, servicii medicale. Ca să nu mai vorbim de restul infrastructurii, şi ea ca şi inexistentă.
Nu este o noutate că avem drumuri puţine şi proaste. Autostrăzi - nu, drumuri expres - nu, pasaje de cale ferată suficiente - nu, pasarele - nu, drumuri naţionale şi judeţene fără gropi - nu şi enumerarea poate continua până mi se strică tastatura, care e noua de altfel, aşa că mai durează.

Dar, pe lîngă insuficienţa infrastructurii din ţară, avem o altă problemă, cel puţin la fel de gravă: noi! Noi suntem cei care nu avem destul simţ de conservare, încât să nu "îî dăm în gură" la biata maşină, blestemată în două rânduri: mai întâi slobozită pe şoselele româneşti iar apoi condusă de un participant autohton la trafic. Cauza principală a accidentelor este viteza. Combinată cu toate celelalte lipsuri. Dar suntem un popor de schumacheri, ne place să îi punem pe ceilalţi în încurcătură, claxonând atunci când nu merg suficient de repede. "Uite şi la ăsta, doarme la volan", grăim atunci când cineva nu are aceeaşi relaţie cu timpul şi graba ca şi noi. Da, şmecheria e mare în ţărişoara noastră. De aici şi numărul mare de tineri care îşi dau duhul pe străzi. Cum să "fuţi şi tu o tipă bună", dacă nu forţezi limitele Loganului luat de părinţi în leasing sau rate? Mai bine mori sau mori încercând. Ca să nu mai vorbim de sutele de cai-putere din mâinile celor cu portofel mai sănătos, dar obraz îndeajuns de subţire încât să nu facă un curs specializat pentru piloţi (disponibil pe piaţă, la preţul unui set complet de jante "d'alea din aluminiu, de se învrârt şi când stai pe loc").
Suntem în mare parte nişte măgari neinstruiţi. Habar nu avem ce e aia o trecere de pietoni, deşi ne facem cumparaturile la Szeged, Viena, Milano, Barcelona, dar nu am observat că acolo fraierii ăia de occidentali se opresc la trecerile de pietoni chiar şi atunci când o singură persoană se află pe trotuar. Nu de alta, dar poate sara baba în faţă şi o plătesc ca nouă. Deci tot din egoism ar trebui să fim mai atenţi, dar nu suntem. Ne tratăm unii pe alţii cu aceeaşi lipsă de respect, cu care şi instituţiile statului ne tratează pe nou - că doar şi ei sunt din popor. Nemernicia noastră e mai apoi dublată de nemernicia autorităţilor, care ne dau o amenda, o suspendare de trei luni şi eventual o pedeapsă cu suspendare, atunci când dă ghinionul peste noi şi o facem lată (la propriu şi la figurat).
Orice amendă pentru viteză e motiv de laudă, nu dosar penal. Din câte ştiu eu, depăşirea cu 30 (sau sa fie 300?) km/h a limitei vitezei legale se pedepseşte cu închisoarea în ţări mai slab dezvoltate ca noi, cum ar fi Suedia, SUA, Australia. Parcă şi la noi scrie ceva de genul acesta în codul rutier. Viteze de ordinul a 200km/h nu au ce căuta pe străzi publice în condiţiile actuale româneşti. Ieri am văzut cum o elegantă şi suavă domnişoară a fost prinsă de poliţiştii răi cu radarul la aprox. 200km/h, iar ea, după ce a primit o suspendare de 3 luni, a declarat că doreşte să achiziţioneze un motor mai puternic. Mai are rost să spun că este posesoare de permis de doar un anişor iar în urmă cu 2 luni a făcut un accident tocmai din cauza vitezei? Normal că nu are, că doar nu are cine să o oprească. Îi spuneam unui prieten că ar trebui reglementat/interzis cumpăratul de bolizi de către persoane neavizate, şi mi s-a răspuns că ar fi o măsură fascistă.
Aşa este! E democraţie, facem ce vrem, mergem cu 500 "la oră", dacă ne tin balamalele şi buzunarele. Dar poate şi cei pe care îi omorâm ar vrea să facă ce vor în continuare, fără să îi oprim noi din drum? De fapt, pentru morţi nu există democraţie, măcar au murit democraţi, în timp ce un bou se manifesta liber.

Până la drumuri mai bune, "cu Dumnezeu înainte!"

Niciun comentariu: